Domácí pěstování plodin je nádherná činnost, při které můžete pomalu sledovat, jak pecka roste, roste a dává vám sladké ovoce. Není nic krásnějšího než když máte domácí ovoce, zeleninu či koření. Zasadit ale samozřejmě můžete také listnaté či jehličnaté stromy , pokud na to máte místo a zájem o ně. Podívejme ale nyní konkrétně na avokádo.
Výběr je krok číslo jedna
Jestli toto ovoce nakupujete pravidelně, tak velmi dobře víte, že může vypadat různě. Může být téměř kulovité, ale také hruškovitého tvaru. Zralý plod je různé barvy, proto ho podle vzhledu nepoznáte. Ať je zelené, hnědofialové nebo téměř černé s fialovým nádechem, vždy si plod prohmatejte. Podle hmatu poznáte, jestli je pro vás vhodné. Nezapomeňte, že musí být trochu měkký a zároveň pružný.
Dvě možnosti růstu
Existují dvě metody, které můžete využít. Ať se rozhodnete pro jakoukoli, tak nepočítejte s tím, že se dočkáte zralého plodu během pár týdnů. Jedná se o běh na dlouhou trať, ale bude vám to stát za to. Avokádo jde v našich podmínkách pěstovat poměrně snadno, a to v pohodlí vašeho domova.
Poté, co opatrně vyndáte pecku ze zralého plodu, tak její spodní polovinu můžete umístit do květináče s vlhkým substrátem. Důležité je, aby bylo semeno špičkou nahoru a aby nebyl substrát ani příliš mokrý, ani příliš suchý. Dejte ho ideálně k topení, kde bude mít zhruba dvacet pět stupňů. Díky tomu bude klíčit rychleji.
Druhou možností je do semena napíchnout tři párátka a ponořit jeho spodní část do vody pokojové teploty. Stačí vám k tomu jen malá sklenička, pár párátek a odstátá voda. Důležité ale je, aby nebyl plod ponořený více jak dva a půl centimetru. Až začne rašit, tak ho můžete přesunout do květináče a postupovat jako u předchozího způsobu.
Připravte se
Co budete ale především potřebovat? Trpělivost. Klíčení i růst avokáda je poměrně zdlouhavou záležitostí, a to i v domácích podmínkách. Když mu ale věnujete trochu péče, dostatek vody a teplo, tak se můžete dočkat dokonalého ovoce s jedinečnými účinky. Navíc se můžete chlubit přátelům, že máte domácí, exotické ovoce.